left

آیا می توان بدون پاسپورت به خارج از ایران سفر کرد؟

آیا میتوان بدون پاسپورت به خارج از ایران سفر کرد ؟

همه افراد درهنگام سفرهای خارجی نیازمند یک سری مدارک برای اهراز هویت خود و همراهان خود می باشند .

می بایست طبق روال رایج در هنگام سوار شدن هرگونه وسیله نقلیه ،  مدارک سفر(بلیط و ویزا) صادر شده برای هر مسافر را با مدارک تشخیص هویتیش تطبیق داد .

اگر از اتباع ایرانی هستید و قصد سفر به کشورهای خارج از ایران را داشته باشید ، هنگام ورود به گیت پرواز ، ترمینال یا راه آهن می بایست یک مدرک بین المللی رسمی و قانونی که به صورت کلی و نهادینه برای همه افراد صادر گردیده است را برای خروج از کشور خود و ورود به کشور مورد نظر نشان داده شود ، به این صورت دولت برای شهروندان خود اجازه ورود به خاک کشورهای خود را از دولت مقابل تقاضا می کند ، به این مدرک رسمی و معتبر که همه ی ملیت های مختلف به رسمیت آن را سند هویتی بین المللی برای شناسایی رسمی فرد میشناسند ، پاسپورت یا گذرنامه می گویند .

اما آیا داشتن پاسپورت برای ورود به هر کشوری کافیست ؟

در جواب به این سوال باید گفت خیر همیشه این طور نیست ...

سران کشورهای دنیا طبق توافقات و سیاست های بین دو کشور قراردادی را برای ورود و خروج ملل خود پیمان میبندد به این ترتیب که اگرورود و خروج گردشگران هر دو کشور فقط با نشان دادن گذرنامه پاسپورت با اعتبار کافی با اقامت طبق مدت معلومی که با هم در قرارداد قید کردند میسر باشد .

همچنین طبق دستور قرارداد بین سران دو کشور ، گردشگران کشورهای جهان برای هر دو طرف گردشگر کشوری که قصد ورود یا خروج دارند اگر لازمه ی ورود به خاک هم را نشان دادن مدارک و اعتبارات فردی و ضمانت های بانکی برای برگشت درصورت تایید افسران هر دوسفارت قرار دهند ،شرط ورود نیاز به گرفتن مهر یا برچسبی با نام ویزا یا روادید است که در گذرنامه خورده می شود  که از سوی سفارت کشوری که قصد سفر به آن جا دارند اعطا می شود و به افرادی داده میشود که درخواست اجازه برای ورود یا گذر از کشوری را با ارائه مدارک معتبر از سوی سفارت درخواست کننده و اقامت با زمان مشخص شده در ویزا پیدا می کنند.

ویزایی که از سوی سفارت برای هر فرد صادر می گردد بسته به نوع درخواست متقاضی و نوع سفر انواع متفاوتی دارد که رایج ترین های آن را به شرح زیر بیان می کنیم :

ویزای گردشگری یا توریستی : این نوع ویزا به گردشگران عادی داده می شود که با هدف گردش و سیاحت برای بازدید از کشوری درخواست می نمایند . به این ترتیب این افراد هیچ گونه اجازه تبادلات تجاری و تحصیلی را ندارند و طبق بررسی های انجام شده افسر سفارت روی اعتبارات مدارک شخص متقاضی به صلاح دید مدت اقامت را تعیین می کند و فرد می بایست قبل از آن که مدت ویزایش به اتمام برسد ، خاک آن کشور را ترک نماید.

visa touristi

ویزای تحصیلی : افرادی که قصد ادامه تحصیل در کشور مورد نظر را دارند ، با ارائه مدارکات علمی خود به دانشگاه مربوطه و  پذیرفته شدن در آن دانشگاه ، نسبت به درخواست ویزای تحصیلی از سوی سفارت اقدام نمایند .درواقع این نوع ویزا اقامت موقتی است که تنها شخص متقاضی تا پایان تحصیل خود مجاز به اقامت در آن کشور را دارد .

visa daneshjooei

ویزای دیدار از اقوام : این نوع ویزا به متقاضیانی داده می شود که افراد بستگانی در کشور مقصد داشته باشند و با ارسال دعوتنامه معتبر ضامن ورود برای فرد متقاضی به خاک آن کشور می شود به این ترتیب که فرد درخواست کننده با ارائه مدارک لازم ویزای دیدار از بستگان نسبت به ویزای دیدار از بستگان با اقامت مشخص اقدام می نماید.

ویزای تجاری و بازرگانی : این نوع ویزا به افرادی داده می شود که هدف از سفر خود را انجام تبادلات و فعالیت های تجاری در کشور مقصد می خواهند .

ویزای ترانزیت : این نوع ویزا از طرف متفاضیانی درخواست می شوند که درخواست ورود به کشور ثالث را دارند ، به این ترتیب تنها در کشور دوم ترانزیت و تعویض برای هواپیما برای سفر به گشور ثالث را دارند .

ویزای پزشکی : اگر شخص متقاضی برای ادامه طول درمان خود در کشور دیگری بخواهد برود ، با ارائه مدارک پزشکی خود به سفارت میتواند درخواست ویزای درمان تا پایان مدت طول درمان خود اقدام نمایند.

visa darmani

شایان ذکر است انواع ویزاهای دیگر بسته به نوع هدف و درخواست شخص درخواست کننده دیگر نیز وجود دارد که متداول ترین ها به شرح فوق توضیح داده شد.

نکته دیگری که در هنگام صدور ویزا از طرف افسر سفارت بسته به درخواست فرد و هدف از سفرش صادر می گردد ، تعداد دفعات ورود و خروج فرد متقاضی به کشور مقصد می باشد که به شرح زیر بیان میکنیم :

ویزای یک بار ورود : با ارائه مدارکات شخص متقاضی که اغلب توریست و گردشگر می باشند  ، افسر سفارت اگر مدارکات را بررسی کند و فقط ویزای یک بار ورود را صادر نماید شخص متقاضی تنها یک بار مجاز به ورود به آن کشور می باشد و برای سفرهای بعدی به آن کشور می بایست دوباره مراحل اخذ ویزا و ارائه مدارکات خود را به سفارت ابلاغ نماید.

ویزای دو بار ورود : اگر این نوع ویزا از طرف سفارت برای متقاضی صادر گردد ، شخص میتواند در طول مدت اعتبار ویزای خود دوبار وارد و خارج از خاک کشور مقصد شوند.

ویزای چندبار ورود یا مالتیپل : اگر این نوع ویزا از طرف سفارت برای متقاضی صادر گردد ، شخص میتواند در طول مدت اعتبار ویزای خود چندین بار وارد و خارج از خاک کشور مقصد شوند.

ویزای ترانزیت فرودگاهی : این نوع ویزا از طرف متفاضیانی درخواست می شوند که درخواست ورود به کشور ثالث را دارند ، به این ترتیب تنها در کشور دوم اجازه ترانزیت و انتظار برای تعویض هواپیما را دارند و نمیتوانند از محوطه فرودگاه خارج شوند .

مردم ایران می توانند طبق آمار به کشورهای زیر با ارائه پاسپورت با اعتبار کافی بدون اخذ ویزا و روادید سفر به مدت قانونی اقامت با هدف گردش وارد خاک کشور های زیر شوند که به شرح زیر نام می بریم  :

ترکیه(90روز) ، ارمنستان(90 روز) ، گرجستان(45 روز) ، مالزی(14 روز) ، ، جمهوری دومینیکا(21 روز) ، اکوادور(90روز) ، هائیتی ( 90 روز) ، نیکاراگوئه ( 90 روز) ، ونزوئلا(15 روز) ، زیمباوه(90 روز) و ...

 سران بسیاری از کشورها برای سهولت در وقت و هزینه گردشگران ویزاهایی با نام ویزای الکترونیک و ویزای فرودگاهی تعیین کردند که به شرح زیرتوضیح می دهیم :

ویزای الکترونیک : به این ترتیب فرد متقاضی برای درخواست ورود به کشور دیگر با ورود به سایت سفارت مقصد می بایست مدارک خود را آپلود نماید و هزینه را در سایت پرداخت نماید و پرینت ویزای خود را هنگام ورود به آن کشور نشان دهد.

کشورهایی که ویزای الکترونیک برای گردشگران ایرانی و بالعکس صادر می کنند را به شرح زیر نام میبریم :

سری‌لانکا،قطر،زامبیا ، گابن ، کنیا ، سنت کیتس و نویس ، سائوتومه و پرنسیپ و ...

ویزای فرودگاهی : به این ترتیب فرد متقاضی برای ورود به کشور دیگر با ورود در فرودگاه مقصد می بایست مدارک خود را نشان دهد و هزینه را در فرودگاه پرداخت نماید و پرینت ویزای خود را هنگام خروج از آن کشور به همراه داشته باشد .

کشورهایی که ویزای فرودگاهی برای گردشگران ایرانی و بالعکس صادر می کنند را به شرح زیر نام میبریم :

لبنان ، سوریه ، تاجیکستان ، آذربایجان ، نپال ، عمان ، جیبوتی ، تانزانیا و ...

ویزای شینگن : اگر فردی قصد سفر به کشورهای اروپایی را داشته باشند می بایست ویزا یا روادیدی تحت عنوان ویزای شینگن از سوی سفارت درخواست کننده اخذ کند به این ترتیب که 26 کشور در منطقه حوزه شینگن قرار دارند که 24 کشور تحت یک پیمان و قرارداد مشترک با نام کشورهای عضو اتحادیه اروپا و 4 کشور با نام عضو انجمن تجارت آزاد اروپا (EFTA) ، به درخواست کنندگانی که قصد ورود به یکی از کشورهای اروپایی را داشته باشند با ارائه مدارک مورد قبول فرد درخواست کننده و بررسی آن طبق مدت معین ویزا صادر می کنند به این ترتیب فرد از هر سفارتی که اقدام به ویزای شینگن نماید میتواند بعد از ورود به خاک آن کشور اروپایی اجازه ورود به کشورهای دیگر اروپایی را نیز پیدا کند.

تعدادی از کشورهای عضو اتحادیه شینگن را به شرح زیر نام می بریم :

اتریش ، ایتالیا ، فرانسه ، مجارستان ، دانمارک ، هلند ، سوئیس ، آلمان ، لوکزامبورگ و ...

keshvarhaye shingen